Vier het leukste kinderfeestje thuis!

Zoutdeeg maken

Heel eenvoudig zoutdeeg maken: het recept en 4 tips

Zoutdeeg maken is heel makkelijk en je kunt er de mooiste dingen van maken. Toen ik in september vorig jaar het Dino Feestje van mijn zoontje voorbereidde, maakte ik fossielen van zoutdeeg. Het opgraven was een dikke hit op het kinderfeestje. Nu maak ik af en toe op een vrije dag zoutdeeg klaar en laat mijn kinderen er lekker mee knutselen. Dit bracht me op het idee om er een blogpost aan te wijden, want je kunt heel veel leuke dingen doen met zoutdeeg!

Het recept voor standaard, wit of gekleurd zoutdeeg

Zoutdeeg maken is makkelijk en budgetvriendelijk. Je hebt slechts een aantal ingrediënten uit de supermarkt of je keukenkastje nodig. Je kunt zoutdeeg op 3 verschillende manier maken. Je hebt het ‘standaard’ ouderwetse zoutdeeg, wit zoutdeeg of gekleurd zoutdeeg. Dit heb je nodig voor een hoeveelheid voor 2 à 3 kinderen:

 • 2 kopjes bloem
 • 1 kopje zout
 • 1 kopje water
 • 1 eetlepel zonnebloemolie of olijfolie

Je kunt het recept natuurlijk heel makkelijk aanpassen naar het aantal kinderen. De verhouding blijft altijd zoals deze hierboven staat. Wil je liever wit zoutdeeg? Vervang de 2 kopjes bloem dan voor 1 kopje maïzena en laat de olie weg. Wil je gekleurd zoutdeeg maken? Voeg dan heel eenvoudig wat druppels voedingskleurstof toe aan het basisrecept zoals hierboven beschreven staat.

Aan de slag!

1. Standaard zoutdeeg maken

 • Mix de bloem en het zout door elkaar in een kom.
 • Voeg het water en de olie toe en kneed alles tot je een mooie, soepele bal hebt. Als je het zoutdeeg nog wat plakkerig vindt, dan kun je nog wat bloem toevoegen. Als het te droog is, doe je er wat water bij.
 • Je hoeft het zoutdeeg niet meer te laten staan, maar kunt er gelijk mee knutselen!

2. Wit zoutdeeg maken

 • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en roer het geheel door elkaar.
 • Verwarm het mengsel op middelhoog vuur. Blijf ondertussen roeren.
 • Als er op de bodem een dikker laagje ontstaat, draai je het vuur laag. Je blijft net zolang roeren totdat de hele mix de structuur van aardappelpuree heeft. Hierna haal je de pan van het vuur.
 • Als je zoutdeeg afgekoeld is, kneed je het nog een paar keer door zodat het niet meer zo plakkerig is. Je witte zoutdeeg is klaar om ermee te knutselen!

3. Gekleurd zoutdeeg maken

 • Volg de stappen op die je bij het standaard zoutdeeg maken kunt lezen.
 • Voeg hierna wat druppels voedingskleurstof toe en kneed dit door de bal zoutdeeg heen.

Zoutdeeg bakken of laten drogen

Je kunt zoutdeeg bakken in de oven op 100 graden (standaard en gekleurd zoutdeeg) of op 75 graden (wit zoutdeeg). Kijk goed naar de dikte van de kunstwerken: het afbakken kan 1 tot 3 uur duren. Wil je weten of het zoutdeeg echt goed hard is geworden? Test het dan even door zachtjes met een vork op het kunstwerk te duwen. Als je merkt dat het deeg nog wat terugveert, moet je het nog wat langer laten bakken. Je kunt knutselwerkjes van zoutdeeg ook laten drogen aan de lucht of bijvoorbeeld op een bord op de verwarming laten drogen. Dit duurt wel een paar dagen.

Tips

 • Je kunt zoutdeeg bewaren door er een bol van te maken en te wikkelen in vershoudfolie. Bewaar de bol in de koelkast tot max. 1 week. Als je hierna wil knutselen met het deeg, zorg er dan voor dat het eerst goed op kamertemperatuur is. Je kunt er een beetje water aan toevoegen, zodat het deeg weer soepel wordt.
 • Als je de zoutdeeg creaties uit de oven haalt, zie je altijd dat ze wat mat zijn. Je kunt ze lakken met bijvoorbeeld blanke lak (spuitbus) voor een mooi glanzend laagje.
 • Je kunt zoutdeeg ook heel goed met allerlei andere knutselmaterialen combineren. Zoals strijkkralen, pailletten, kralen, takjes, stenen, glitters, wiebelogen, etc. Omdat je zoutdeeg op een lage temperatuur moet bakken om het te laten drogen, kunnen alle knutselmaterialen mee de oven in.
 • Zout heeft een absorberende werking en daarom kun je zoutdeeg het beste met waterverf verven.

Tot slot

Ben je ook enthousiast geworden over zoutdeeg maken? Binnenkort wil ik een aanvullende blogpost schrijven met een aantal leuke knutselactiviteiten die je kunt maken met zoutdeeg. Knutselen tijdens een kinderfeestje is namelijk ontzettend leuk! In elk kinderfeestje laat ik wel één of meerdere knutselactiviteiten terugkomen. Neem gerust eens een kijkje bijhet aanbod van kinderfeestjes voor 5 t/m 8 jarigen en van kinderfeestjes voor 8 t/m 12 jarigen.

Share this post