Voor originele kinderfeestjes thuis
en superleuke traktaties

Speurtocht organiseren
Wil je zelf een speurtocht organiseren? Met deze 10 tips zorg je ervoor dat je gegarandeerd een superleuke speurtocht uitzet. Ideaal voor een kinderfeestje!

Een speurtocht organiseren lijkt vaak ingewikkeld en een hoop werk, maar dat valt best mee! Op dit moment is het kerstvakantie en maak ik er eentje voor mijn zoontje en zijn nichtjes. Speurtochten zijn vaak een vast onderdeel bij een kinderfeestje thuis, maar kunnen natuurlijk ook heel goed gedaan worden in de vakantie! Ik heb 10 willekeurige tips voor je die je kunnen helpen om zelf een speurtocht te organiseren.

1. Een thematische speurtocht organiseren

Een thema kan heel goed helpen om een speurtocht te organiseren. Zo voorkom je dat je in het wilde weg opdrachten gaat verzinnen. Bij kinderen merk je dat ze snel aanhaken bij het thema en het vaak extra spannend vinden. Je kunt elk thema gebruiken dat jouw kind aanspreekt. Op mijn Pinterest vind je een bord met leuke suggesties!

2. Bedenk een doel

Elke speurtocht heeft wel iets van een beloning, toch? Je vindt een schat, je hebt met elkaar de oplossing gevonden of er wacht iets lekkers op je. Bedenk daarom al vrij snel wat het doel van de speurtocht is en bedenk de activiteiten daaromheen.

3. Schrijf je plannen uit

Als je gaat brainstormen of via internet op zoek gaat naar leuke ideeën kom je heel veel tegen. Probeer alles zo helder en concreet mogelijk uit te schrijven en het liefst ook in een logische volgorde. Zo houdt je overzicht en kun je misschien al heel veel dingen ver van tevoren regelen, maken, etc.

4. Een speurtocht organiseren voor jonge kinderen

Als de kinderen nog jong zijn, kun je de opdrachten het beste kort en simpel houden. Werken met herkenbare plaatjes doet het altijd goed. Nog niet alle jonge kinderen kunnen namelijk al (goed) lezen.

5. Een speurtocht organiseren voor oudere kinderen

Oudere kinderen mag je best wel uitdagen en een aantal complexe vragen of opdrachten in de speurtocht verwerken. Je kunt ze altijd nog een tip geven. Zorg bij oudere kinderen echt voor een mix aan opdrachten, zodat de speurtocht verrassend blijft.

6. Denk na over de locatie

Het is altijd fijn als je een locatie hebt bedacht die veilig en overzichtelijk is. Denk ook na of je genoeg opdrachten kunt koppelen aan de locatie. Tot slot kun je de route altijd even door een proefpersoon laten checken. Duurt het niet te lang? Of te kort? Kloppen alle aanwijzingen of markeerpunten? Kinderen leggen de speurtocht vaak rennend af, dus het rondje dat jij lopend hebt uitgezet, kan weleens eerder afgelopen zijn. 😉

7. Is er een plan B?

Jouw speurtocht buiten kan nog zo tof zijn, maar als het enorm waait en regent, wil je natuurlijk liever een plan B achter de hand hebben. Zorg er daarom voor dat je altijd een andere locatie in gedachten hebt (bijvoorbeeld binnen), maar het is ook slim om een paar extra activiteiten achter de hand te houden voor het geval dat…

8. Een tasje met attributen

Deze tip werkt altijd goed. Een tasje met attributen die ze gaandeweg de speurtocht moeten gebruiken voor de opdrachten. En natuurlijk zit er ook iets lekkers bij en wat te drinken. 😉

9. Heldere afspraken

Dit klinkt misschien niet als de leukste tip, maar handig is ‘ie wel! Voordat de kinderen op pad gaan, is het handig om afspraken te maken. Zo voorkom je onduidelijkheid en weten de kinderen wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld de route zijn kwijtgeraakt.

10. Maak het jezelf makkelijk

En tot slot… Een speurtocht organiseren kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Zet in op wat jij belangrijk vindt, dat scheelt je een hoop tijd. Schakel bijvoorbeeld ook de buurvrouw of een vriendin in die een rondje fietst om alles een beetje in de gaten te houden.

Houd je van kant-en-klaar, maar toch origineel? Kijk dan eens bij mijn aanbod met kinderfeestjes. Dit scheelt je heel veel werk en bij elk feestje vind je een leuk spel of speurtocht!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest