Vier het leukste kinderfeestje thuis!

verjaardag tradities

Speciale verjaardag tradities in Nederland en in de rest van de wereld

Een verjaardag is een bijzondere dag! Zeker kinderen kunnen hier enorm naar uitkijken en tellen de dagen af totdat ze eindelijk jarig zijn. Doe jij aan speciale verjaardag tradities? In deze blogpost vind je inspiratie voor nieuwe, leuke tradities en neem ik je mee in verjaardag tradities uit andere landen.

Bekende verjaardag tradities

Ik denk dat de meesten van ons er wel een aantal kennen: ontbijt op bed, in de ochtend een cadeautje van elk gezinslid, trakteren op school en kiezen wat je die avond wil eten… Dit zijn de verjaardag tradities waar ik zelf ook mee ben opgegroeid en het zijn ook precies de dingen die mijn kinderen ook mogen op hun verjaardag. In mijn omgeving zie ik ook nog wat leuke aanvullingen, zoals bij het ontbijt al een klein taartje of dat de jarige bijvoorbeeld (voor een groot deel) de daginvulling mag bepalen. Ook het afsteken van een klein beetje vuurwerk en het welbekende verjaardagskringetje hoor ik vaker.

Anders dan anders

Misschien is het leuk om aan alle bekende verjaardag tradities iets anders toe te voegen. Of bijvoorbeeld in een andere volgorde te doen. Zet een aantal feestelijke tradities op een stukje papier en stop deze elk afzonderlijk in een ballon. Laat de jarige op verschillende tijdstippen een ballon kapot prikken en lees samen wat jullie gaan doen. Zo kan het zijn dat je ‘s ochtends vroeg inderdaad al aan de taart zit. 😉

Je kunt de verjaardag ook wat meer spreiden door aan familie en vrienden te vragen om in plaats van een fysiek cadeau een belevenis te geven. Op woensdag met een vriendinnetje naar de ijssalon, op zaterdag met een tante en een neefje naar de bioscoop en een maand later bijvoorbeeld met opa en oma naar een museum. Zo heeft de jarige heel veel leuke momenten om naar uit te kijken en wie weet wordt dit wel een nieuwe verjaardag traditie!

Leuke verjaardag tradities in Europa

  • Zweedse kinderen zijn bij het wakker worden op hun verjaardag al bedolven onder de cadeautjes. En waar Nederlanders het gebak vaak kopen, maken Zweden de verjaardagstaarten zelf! Omdat gelijkheid in Zweden erg belangrijk is, nodigen Zweedse kinderen alle jongens of meisjes, of zelfs alle kinderen uit de klas uit op hun kinderfeestje. 
  • In Denemarken hangen ze de vlag uit als iemand jarig is. Dit zouden wij natuurlijk ook heel makkelijk kunnen doen!
  • Een dag zonder huiswerk voor iedere Duitse jarige job. Op je verjaardag heb je heerlijk een dagje huiswerkvrij. Op de tafel thuis staat een ‘Geburtstagring’, een houten ring waarin kaarsjes worden gestoken. 
  • In de katholieke landen vieren ze vaak geen verjaardagen, maar naamdagen. Iedereen is vernoemd naar een heilige, waarbij de naam van de heilige meestal verbasterd is. Op de gedenkdag van de heilige viert de vernoemde dus zijn naamdag, ook wel panigyria genoemd. Er is veel eten en drinken en iedereen neemt kleine cadeautjes mee.

Verjaardag tradities in overige landen op de wereld

  • In Noord-Korea wordt het eerste verjaardagsfeestje van een kleintje al na honderd dagen gevierd. Vroeger werd een baby vaak niet ouder door de hoge mate van kindersterfte. Na honderd dagen zou het grootste gevaar voorbij zijn en dat moet gevierd worden! Tijdens het feest wordt rijsstaart uitgedeeld en als minimaal honderd gasten een stukje hiervan eten, brengt dit geluk.
  • In Israël word je op je verjaardag met stoel en al opgetild.
  • In Mexico speelt de piñata een grote rol op kinderfeestjes. De piñata, die eigenlijk uit China komt, is officieel een ster met 7 punten die geesten moet verjagen. De moderne piñata’s hebben allerlei leuke vormen, zoals een eenhoorn of ezel en is gevuld met snoep, cadeautjes en confetti.
  • In Australië geen stukje taart op je verjaardag, maar ‘fairy bread’. Dat is een sneetje brood met extra veel boter en discodip!
  • In veel landen zoals Rusland, Hongarije en Argentinië wordt er aan je oorlel getrokken als je een jaartje ouder bent.
  • In Venezuela gooien ze taart in het gezicht van de jarige!

Tot slot

Heb jij zin om zelf een feestje te vieren? Op mijn Pinterest heb ik themaborden aangemaakt met allerlei leuke ideeën om je eigen kinderfeestje te organiseren. Je kunt ook mijn gratis whitepaper downloaden met 39 gouden tips om zelf aan de slag te gaan. Vind je het alsnog lastig of wil je het jezelf gewoon gemakkelijk maken? Maak dan gebruik van één van de vele superleuke én complete draaiboeken met hele toffe printables. Hoef je alleen nog lekkers in huis te halen en klaar ben je! Heerlijk toch?

Share this post