Eén van de dingen waar je al snel over nadenkt als je kind bijna zijn of haar verjaardag viert, is natuurlijk het maken van een uitnodiging voor een kinderfeestje. Voor kinderen begint hiermee vaak al een beetje de voorpret. Wie nodigen ze uit? Wat gaan ze doen tijdens het kinderfeestje? En wanneer komt iedereen? Bij het maken van de uitnodiging zijn er veel dingen die je graag op de kaart wil zetten. Hoe maak je nou een leuke en complete uitnodiging? Ik geef je in deze blogpost een aantal tips!
Zelf een leuke uitnodiging maken
Tegenwoordig vind je enorm veel kant-en-klare uitnodigingen die je eenvoudig in winkels of in webshops kunt kopen. Zelf vind ik het altijd erg leuk als de uitnodiging helemaal in de stijl is van het themafeestje. Gelukkig zie je deze ook steeds meer terug. In mijn draaiboeken vind je standaard een handige printable van een leuke uitnodiging die je kunt personaliseren of beschrijven en die helemaal bij het thema van het kinderfeestje past.
Wil je graag zelf aan de slag? Dan kun je bijvoorbeeld digitaal een kaart maken met bijvoorbeeld een foto van de jarige, eigen teksten en een zelfbedachte lay-out. Ook vind je er vaak al kant-en-klare kaarten die je met een aantal aanpassingen eenvoudig kunt gebruiken. Ik maak zelf altijd graag gebruik van Kaartje2Go (#nospon).
Naast het online ontwerpen van een kaart kun je ook op een andere creatieve manier aan de slag. Ik heb op Pinterest een bord aangemaakt met tal van leuke ideeën die makkelijk uitvoerbaar zijn én origineel. Zo maak je eenvoudig zelf een leuke uitnodiging voor een kinderfeestje!
Welke kinderen krijgen een uitnodiging?
Het is belangrijk om vooraf al goed over de inhoud van het kinderfeestje na te denken, zodat je alle benodigde gegevens makkelijk op de uitnodiging voor een kinderfeestje zet. Als eerste is het slim om te bedenken hoeveel kinderen er op het feestje mogen komen. Je kent vast wel de vuistregel dat een kind per levensjaar hetzelfde aantal (of +1) kinderen mag uitnodigen. Dit is natuurlijk totaal geen verplichting. Andere factoren zijn ook belangrijk: de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is, hetgeen jij ‘aankunt’, etc. Het is goed om na te denken over de samenstelling van het groepje. Is er een leuke klik met alle kinderen? En wat zijn de wensen van jouw kind?
Wat komt er op de uitnodiging te staan?
Nu je ongeveer scherp hebt welke kinderen er gaan komen, is het handig om een datum te prikken. Houd daarbij rekening met feestdagen, andere kinderverjaardagen, etc. De uitnodiging kun je het beste zo’n 2 weken van tevoren geven. Zo kan iedereen hier rekening mee houden. Wat is sowieso handig om op een uitnodiging voor een kinderfeestje te zetten?
- Wie is de jarige? En hoe oud wordt hij of zij?
- Voor wie is de uitnodiging?
- Wanneer is het feestje?
- Waar wordt het feestje gegeven? Waar is de locatie?
- Wat is de begin- en eindtijd van het feestje?
Aanvullende informatie die je eventueel ook op de uitnodiging kunt zetten:
- Eten de kinderen op het feestje?
- Worden de kinderen wel/niet thuisgebracht?
- Wat zijn de cadeauwensen van de jarige?
- Moeten de kinderen nog specifiek iets meenemen voor de activiteit?
- Op welk nummer ben je (ouder van de jarige) bereikbaar tijdens het feestje?
Uitnodiging voor een kinderfeestje geven of versturen
Voor kinderen is het superleuk om hun eigen uitnodigingen uit te delen aan hun vriendjes en vriendinnetjes. Let wel even op wat de richtlijnen op school zijn en wat je eigen inschatting is. Een uitnodiging op het schoolplein of in de klas uitdelen, kan soms voor teleurstelling zorgen bij andere kinderen. Er zijn scholen die dit daarom liever niet meer willen. Er zijn gelukkig nog leuke, andere alternatieven! Wat dacht je van een route samen met je kind lopen of fietsen en de kaartjes door de bus doen (of aanbellen!). Je kunt de uitnodigingen ook extra feestelijk inpakken met confetti in een zakje of met een ballon, lolly of roltong eraan vastgemaakt. Veel plezier met uitdelen!