kinderfeestje voor jou

Vier het leukste kinderfeestje thuis!

Speurtocht maken

Hoe kun je een goede speurtocht maken? Lees deze 5 tips!

Een speurtocht maken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. In deze blogpost lees je 5 handige tips om zelf een superleuk speurtocht uit te zetten voor kinderen. Speurtochten kun je perfect gebruiken als onderdeel tijdens een kinderfeestje, maar bijvoorbeeld ook als leuke activiteit in het weekend of in de vakantie. Lees je mee?

Aan de hand van een thema een speurtocht maken

Je hebt misschien al allerlei ideeën om een leuke speurtocht te maken, maar start eerst met het bedenken van een thema. Zo maak je het jezelf ook makkelijk om hier gevarieerde opdrachten bij te bedenken. Zorg voor een thema dat past bij de leeftijd en de interesses van de kinderen. Wist je dat een thema voor kinderen vaak extra spannend is? Vooral ook omdat ze zich helemaal wanen in die fantasiewereld. Als jij een piratenspeurtocht maakt, voelen zij zich ook echt even een piraat.

Lees ook: Leuke kinderfeestjes met een thema

Werk alles zo concreet mogelijk uit

Een speurtocht heeft een begin, een middenstuk en een eind. Het begin kun je al heel spannend maken door een verhaal te vertellen of bijvoorbeeld te starten met een brief. Het middenstuk bestaat uit allerlei gevarieerde opdrachten en het eind is natuurlijk het uiteindelijke doel. Vinden de kinderen een schat? Of hebben ze een mysterie opgelost? Bedenk bij de 3 losse delen de activiteiten en werk het zo concreet mogelijk uit. Hoeveel tijd kost het? Wat heb je ervoor nodig? Waar zet je de onderdelen uit?

De route

Bedenk waar je de speurtocht wilt houden. Dit kan bijvoorbeeld bij je in de buurt zijn. Je kunt ook denken aan een natuurgebied in je omgeving. Verken de omgeving en kies een geschikte plek uit om de route uit te zetten. Is de ruimte geschikt voor je activiteiten? En is het veilig genoeg voor de kinderen? Het is fijn om overzicht te hebben om zo de kinderen goed in de gaten te kunnen houden. Heb je een route uitgestippeld? Loop ‘m zelf nog een keertje na om te checken of alles klopt. En niet onbelangrijk… Houd er rekening mee dat kinderen vaak rennend de speurtocht doen en dus misschien wel sneller terug zijn dan je vooraf denkt. 😉

Leuke ideeën voor je speurtocht

Bij een speurtocht maken denk je vast stoepkrijtpijlen op de weg en aan lintjes in de boom. Je kunt een speurtocht op allerlei manieren vormgeven en daar hele originele activiteiten in verwerken. Denk bijvoorbeeld aan spullen verzamelen, gekke foto’s maken, aan de hand van een kralenketting een route lopen… Ben je op zoek naar een originele speurtocht? Of zie je het speurtocht maken niet zo zitten? Ik heb 3 superleuke kant-en-klare speurtochten voor je:

  1. Dieren Speurtocht
  2. Sprookjes Speurtocht
  3. QR speurtocht

Praktische tips

Ik sluit af met een aantal praktische tips die je kunnen helpen met de speurtocht maken.

  • Zijn de kinderen jong? Zorg ervoor dat ze eerst even naar het toilet zijn geweest. Scheelt weer wat wc-momentjes onderweg.
  • Het is altijd goed om een fles water en pleisters mee te nemen. Je weet maar nooit… Ook zonnebrandcrème kan een handige tip zijn.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over verkeersregels, over de route, over het bij elkaar houden van de groep, etc. Vertel de kinderen ook wat ze kunnen doen als het onverwacht anders loopt.
  • Je kunt de kinderen iets lekkers meegeven voor onderweg of zorg ervoor dat er in de speurtocht een onderdeel zit met een lekkere verrassing. Dit doet het altijd goed!
  • Maak vooraf een plan B in het geval het slecht weer is op de dag van de speurtocht.
  • Zorg dat je goed voorbereid bent. Staat alles klaar? En heb je eventueel hulp ingeschakeld?

Hulp nodig?

In veel kinderfeestjes die ik maak, is een speurtocht aanwezig. Deze is al helemaal kant-en-klaar en kun je zo gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Science Feestje, Regenboog Feestje of een Brandweer Feestje? Een speurtocht maken is echt leuk om te doen en kinderen genieten hier ook ontzettend van! Ik hoop dat je met deze tips zin hebt om er zelf eentje te maken. Succes!

Wil je de komende tijd op de hoogte blijven van allerlei leuke tips voor kinderfeestjes thuis? Kijk dan eens op mijn blog, Pinterest en Instagram.

Share this post