Vier het leukste kinderfeestje thuis!

sinterklaas vieren

Sinterklaas vieren: 11 tips!

De Sint is weer in het land en dat betekent dat we Sinterklaas vieren! Ik geef je een aantal tips en heb een leuke gratis download voor je om af te tellen naar het moment van de intocht en Pakjesavond. Ook vind je 3 suggesties om zelf Sinterklaas te vieren met een Sinterklaas Spel, een Escape Game of met een QR speurtocht!

Je huis in de Sintsfeer!

Dit jaar kocht ik superleuke raamstickers in Sinterklaasthema. Aankomend weekend ga ik met mijn 4-jarige zoon het raam gezellig maken. We plakken Pietjes, cadeautjes, huizen, lantaarnpalen en een heuse schimmel op het raam. Het staat echt zo leuk! Je kunt natuurlijk ook een tafel of een hoekje inrichten met wat Sintdecoratie. Dit hoeft echt niet duur te zijn en je hoeft ook niet megacreatief te zijn om iets leuks te bedenken.

Op Pinterest vind je tal van leuke ideeën. Je kunt denken aan een nephaard, leuke zelfgemaakte posters, een waslijn met de verlanglijstjes eraan, een krans die je maakt van pepernoten en snoepgoed… Leuk om samen met de kinderen te doen en zo vroeg beginnen met Sinterklaas vieren!

Voorpret

Lekker bladeren in speelgoedgidsen, verlanglijstjes opstellen, het Sinterklaasjournaal kijken… Het hoort er allemaal bij en geeft vaak zo’n gezellig sfeertje. Gelukkig zijn dit soort dingen nu nog steeds mogelijk. Aanstaande zaterdag kun je om 12u op NPO3 naar de intocht kijken. Afgelopen jaren zijn er trouwens veel films gemaakt die het bekijken waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘De Club van Sinterklaas’, ‘Winky en het paard van Sinterklaas’ en ‘Bennie Stout’.

Aftelkalender

Vragen jouw kinderen ook zo vaak hoe lang het nog duurt voordat Sinterklaas komt? Of wanneer het nou eindelijk Pakjesavond is? Ik maakte een leuke aftelkalender die dit heel inzichtelijk maakt. Handig om te printen en op te hangen. Zo weet je precies wanneer het tijd is om je schoen te zetten of Sinterklaas vieren. Je kunt de aftelkalender hier gratis downloaden!

Leuke activiteiten in jouw dorp, stad of gemeente

Veel gemeenten hebben een leuk programma bedacht voor het moment van de intocht. Denk aan een theatershow of muziekoptreden, een lokale intocht inclusief live-stream verbinding of een heuse pietenspeurtocht die je kunt doen als gezin. Op internet kun je vast meer informatie vinden over de alternatieven die jouw woonplaats biedt.

Pakjesavond

Sinterklaas vieren doe je natuurlijk het liefste met je gezin, familie of met vrienden. Voor veel mensen is het een gewoonte om dit met een grote groep mensen te doen. Sinterklaas vieren kun je gezamenlijk doen door cadeautjes open te maken, surprises uit te pakken, spelletjes te spelen en mee te zingen met Sinterklaasliedjes. Voor kinderen van vrienden en familie kun je bij goed weer cadeautjes verstoppen in hun tuin en een gedicht met aanwijzingen achterlaten. Extra spannend!

Sinterklaas vieren met een spelletjes avond

Pakjesavond draait natuurlijk niet alleen om de cadeaus. Het gaat vooral ook om het gezellige samenzijn. Wanneer dat er dit jaar anders uitziet, kun je ook het moment verlengen door ’s middags al lekkere dingen te gaan bakken, te knutselen of iets van een pietjesspeurtocht buiten te doen. ’s Avonds kun je Pakjesavond ook integreren met een gezellige spelletjesavond. Zoek een aantal spelletjes uit die jullie graag spelen, zorg hierbij voor een Sinterklaas-element en wissel af met het uitpakken van cadeautjes.

Sinterklaas Spel

Wil je het extra makkelijk dit jaar en op een superleuke manier Sinterklaas vieren? Kies dan voor het kant-en-klare Sinterklaas Spel! Het Sinterklaas Spel bestaat uit 8 verschillende spellen waar je – in combinatie met het uitpakken van de cadeaus – wel een avondje zoet mee bent. De spellen zijn voor jong en oud, dus heel geschikt om met verschillende leeftijden te spelen. Daarnaast vind je ook een brief van Sinterklaas in het draaiboek, 3 leuke recepten, een aftelkalender en meer! Fijne Pakjesavond!

Sinterklaas vieren met een QR Speurtocht

Inmiddels heb ik het Sinterklaas aanbod uitgebreid met 2 superleuke Sinterklaas spellen. De Sinterklaas QR speurtocht begint met het zoeken naar de brief die de Spiekpietjes hebben achtergelaten. Vanaf dit punt start de speurtocht naar de geheime QR kaartjes. Elk kaartje kun je met een tablet of telefoon (met internetverbinding) scannen. Je komt gelijk bij de juiste opdrachtkaart terecht die je vervolgens alleen, in tweetallen of als groep kunt uitvoeren. Dit kunnen verschillende leuke of juist grappige zoek- en verzamelopdrachten zijn waarbij je creatief mag zijn! Als bewijs je je de uitgevoerde opdracht vast als foto.

Sinterklaas Escape Game

Je kunt ook Sinterklaas vieren met de Sinterklaas Escape Game. Ook dit spel begint met het zoeken naar een brief. Hierna start het spel. De Escape Game bestaat uit 7 enveloppen met opdrachtkaarten. Nadat je de puzzels en spellen hebt opgelost, schrijf je de antwoorden op het antwoordenblad. Op deze manier kom je bij de oplossing en kun je de code van de kluis kraken. Is het gelukt? Dan verdien je een diploma (en weet je de verstopplaats van bijvoorbeeld de cadeautjes)!

Share this post