kinderfeestje voor jou

Vier het leukste kinderfeestje thuis!

Quiz maken

Een quiz maken: zo doe je dat!

Een quiz maken is ontzettend leuk om te doen. Zeker als je weet welke mogelijkheden je allemaal hebt! Er is namelijk meer dan alleen de klassieke quiz. In veel van mijn kinderfeestjes zit ook een spannende quiz die je op 2 verschillende niveaus kunt spelen. Kinderen vinden dit vaak erg leuk om tussendoor te doen. In deze blogpost geef ik je verschillende tips om zelf een quiz in elkaar te zetten. Ideaal voor een kinderfeestje, gezellig avondje of bijvoorbeeld als pubquiz!

Een quiz maken: de voorbereiding

Het is goed om jezelf eerst een aantal vragen te stellen, zodat je de quiz hierop kunt afstemmen.

  • Wat is je doelgroep? En wat mag je van je doelgroep verwachten qua niveau? Stem hier de moeilijkheid van je vragen op af.
  • Wil je een themaquiz? Dit kan superleuk zijn! Je kunt ook een quiz maken met een aantal verschillende thema’s die je in blokken terug laat komen, oftewel een triviaquiz. Verzamel leuke feitjes en maak hier vragen van of zoek op internet naar quizvragen.
  • Speelt iedereen alleen of in teams? En hoe groot mogen de teams zijn?
  • Hoe wil je de quizspelers laten antwoorden als ze het antwoord weten? Denk aan een bel, een toeter, een bordje omhoog houden met A, B, C of D, een kleurenkaart of bijvoorbeeld digitaal.
  • Hoe verloopt de puntentelling? En heb je ook bonusvragen waar spelers extra punten mee kunnen verdienen?
  • Is er voor de winnaar een prijs?

Een quiz maken met Kahoot

Een Kahoot quiz is superleuk voor alle leeftijden. Je hebt namelijk de mogelijkheid om foto’s en filmpjes bij je quizvragen te gebruiken. Een Kahoot quiz speel je digitaal en daarvoor is het een vereiste dat elke speler een eigen device heeft en je de quizvragen op een groot scherm kunt laten zien (middels een internetverbinding en computer). De Kahoot app is heel gebruiksvriendelijk en gratis. In de database vind je al veel bestaande quizzen waar je gebruik van kunt maken, maar je kunt er dus ook zelf eentje helemaal naar wens toevoegen.

Lees ook: Zo maak je een leuke speurtocht!

Een quiz met een spelbord

Je kunt er ook voor kiezen om een quiz te combineren met een spelbord, dobbelsteen en pionnen (naar het aantal teams). Op deze manier kun je wat elementen toevoegen die het spannender maken. Maak bijvoorbeeld een eenvoudig pad dat loopt van 1 t/m 60. Bij elk vakje hoort een quizvraag, maar bij sommige vakjes hoort misschien ook wel een leuke opdracht, moet je een beurt overslaan of terug naar een ander vakje. Jij stelt het spel zelf samen! Deze quizvorm heb ik bijvoorbeeld ook gebruik in het Reis om de Wereld Feestje!

Een quiz met een beetje actie

Tot slot geef ik je nog een andere optie, namelijk de quiz waar beweging in zit! Op deze manier een quiz maken is heel simpel. Verdeel een ruimte in 2 delen: een vak voor ‘ja’ en een vak voor ‘nee’. Zorg dus voor gesloten vragen als je de quiz in elkaar zet. 😉 Op het moment dat je een vraag hebt gesteld, rennen alle spelers naar één van de twee vakken. Het is een afvalrace, dus alle spelers die de vraag verkeerd beantwoord hebben, doen hierna niet meer mee. Uiteindelijk blijft er 1 speler over en dit is de winnaar!

Een quiz tijdens een kinderfeestje

Zoals ik al eerder noemde, vind ik het voor de afwisseling tijdens een kinderfeestje erg leuk om een quiz toe te voegen. Onder andere het Ruimte Feestje, het Safari Feestje en het Science Feestje hebben een spannende quiz. Ik zorg er altijd voor dat ouders de keuze hebben om de makkelijke of de moeilijke versie te spelen. Op die manier is het voor elke leeftijd leuk!

Speel jij graag quizzen?

Share this post