kinderfeestje voor jou

Vier het leukste kinderfeestje thuis!

proefjes kinderfeestje

Zo organiseer je zelf een spectaculair proefjes feestje!

Een proefjes feestje is ontzettend populair! Misschien ken je het beter onder de naam ‘professor feestje’ of ‘science feestje’. Al deze feestjes komen ongeveer op hetzelfde neer. Een dagdeel lang spectaculaire proefjes doen door te ontdekken en experimenteren. Denk je zelf ook over na om zo’n feestje te organiseren of heb je een kleine professor thuis die zo’n feestje helemaal geweldig vindt? Ik neem je mee en geef je een aantal tips om een proefjes feestje met succes thuis te vieren!

De proefjes voor een proefjes feestje

Laten we beginnen met het belangrijkste onderdeel van het proefjes feest: de proefjes zelf! Hier zijn 4 leuke en eenvoudige experimenten die perfect zijn voor kinderen van verschillende leeftijden en die je gelijk kunt toepassen:

 1. Magische bubbels: Vul een glazen bak met water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Laat de kinderen rietjes gebruiken om voorzichtig in het water te blazen. De magische bubbels die ontstaan, geven een leuk effect.
 2. Lava lampen: Vul doorzichtige plastic flessen voor de helft met water en voeg dan plantaardige olie toe. Laat de kinderen een paar druppels voedingskleurstof en wat bruistabletten toevoegen. Zodra de tabletten oplossen, ontstaat er een prachtige ‘lava lamp’ effect.
 3. Regenboog in een glas: Dit is een superleuk experiment. Vul een glas met suikerwater en laat de kinderen voorzichtig verschillende kleurenvloeistoffen (gekleurd water met voedingskleurstof) bovenop het suikerwater gieten. De kinderen zullen zien dat de verschillende vloeistoffen gescheiden blijven, wat een prachtige regenboog in het glas creëert.
 4. Maïzena en water: Meng maïzena met water om een niet-Newtoniaanse vloeistof te maken. Laat de kinderen experimenteren met het mengsel door het tussen hun handen te kneden en te zien hoe het van vaste naar vloeibare toestand verandert.

Bovenstaande proefjes zijn natuurlijk nog niet helemaal uitgewerkt, maar ik denk dat je wel een idee krijgt hoe je een proefjes feestje kunt vormgeven. Vind je dit lastig? Kijk dan eens bij mijn Science Feestje en Science Feestje Junior. Dit zijn kant-en-klare draaiboeken, inclusief proefjes, spellen, uitnodigingen, diploma’s, professorpasjes, decoraties en noem maar op. Dit scheelt je erg veel werk!

Algemene tips

Zorg ervoor dat je de benodigde materialen voor elk experiment van het proefjes feestje van tevoren klaarzet, samen met duidelijke instructies. In mijn draaiboeken vind je heldere opdrachtkaarten met een stap voor stap beschrijving, zodat kinderen dit makkelijk zelf uit kunnen voeren. Je kunt overwegen om ook zulke kaarten te maken. Zorg verder voor oude t-shirts of schorten om de kleding van de kinderen te beschermen. Er kan namelijk nog weleens geknoeid worden.

Decoratie voor een proefjes feestje

Het is superleuk om je huis te versieren in de stijl van het proefjes feestje. In mijn draaiboeken neem ik standaard tips op voor decoratie, maar vind je zelf ook printables die je kunt gebruiken ter decoratie. Hier zijn enkele ideeën om je feestruimte om te toveren tot een wetenschappelijk laboratorium:

 1. Ballonnen in de vorm van reageerbuizen: Blaas ballonnen op en plak er reageerbuisetiketten op om ze op reageerbuizen te laten lijken.
 2. Wetenschappelijke posters: Hang wetenschappelijke posters met coole formules en diagrammen aan de muur. Je kunt ze zelf eenvoudig maken met gekleurde markers, stiften en papier of iets ontwerpen op de computer een vervolgens printen.
 3. Laboratoriumtafels: Richt een speciale tafel in als een mini-laboratorium met proefbuizen, reageerbuisrekken en andere laboratoriumbenodigdheden. Dit is de plek waar de kinderen hun experimenten kunnen uitvoeren.
 4. Wetenschappelijke waarschuwingsborden: Maak leuke wetenschappelijke waarschuwingsborden met slogans als “Pas op voor exploderende proefjes” en “Wetenschappelijk experimenteren in uitvoering”.
 5. Witte laboratoriumjassen: Heb je een wat ruimer budget? Overweeg dan om wegwerplaboratoriumjassen of basic witte t-shirts te kopen die de kinderen kunnen versieren en dragen als wetenschappelijke jassen.

Eten en drinken

Geen proefjes feestje is compleet zonder lekker eten en drinken. Hier komen een paar leuke suggesties:

 1. Reageerbuis drankjes: Serveer limonade of fruitdrankjes in kleine reageerbuizen met deksels. De kinderen kunnen zo hun eigen “chemische” drankjes samenstellen.
 2. Chemische formule koekjes: Bak koekjes in de vorm van chemische formules of laboratoriumapparatuur, zoals atomen, moleculen en microscopen. Laat de kinderen hun eigen ‘moleculaire koekjes’ versieren met glazuur en snoepdecoraties.
 3. Kleurrijke reageerbuissnoepjes: Vul kleine reageerbuizen met gekleurd snoep zoals M&M’s of Skittles.
 4. Trakteren in thema: Ik heb superleuke trakatiekaarten gemaakt die je gratis kunt downloaden. Met deze kaart en tum-tummetjes kunnen de kinderen hun eigen molecuul bouwen. Een snelle en originele traktatie!

Wil je meer weten over ‘Kinderfeestje voor Jou’? Kijk dan eens op mijn Instagram of Pinterest! Helemaal enthousiast om zelf aan de slag te gaan? Download dan de gratis whitepaper met 39 tips die je goed op weg kunnen helpen. Wil je het helemaal makkelijk? Kijk dan eens bij het Science Feestje voor 8 t/m 12 jarigen of het Science Feestje Junior voor 5 t/m 8 jarigen.

Share this post