Vier het leukste kinderfeestje thuis!

Prentenboeken met dieren

5x prentenboeken met dieren in de hoofdrol

Al eerder schreef ik een blogpost met 5 leuke prentenboeken die je cadeau kunt doen. Deze keer heb ik gekozen voor prentenboeken met dieren in de hoofdrol. Voorlezen is niet alleen heel leuk, maar ook belangrijk. Dieren spreken jonge kinderen altijd enorm aan, vandaar ook deze selectie. Misschien kun je wat inspiratie opdoen aan de hand van de volgende 5 boekentips:

1. We hebben er een geitje bij – Marjet Huiberts

Dit prentenboek werd verkozen tot het prentenboek van het jaar 2016. Ik weet nog goed dat wij het boek kregen als kraamcadeau bij de geboorde van onze zoon. Als je het verhaal leest, merk je al snel dat het ook echt past bij een geboorte. Op de kinderboerderij wordt namelijk een geitje geboren en alle dieren komen kijken.

Voor jonge kinderen spreekt dit verhaal daarom ook erg aaan. Op elke bladzijde vind je een klein stukje tekst in dichtvorm en vrolijke platen die het geheel illustreren. Een aanrader dus als kraamcadeau of voor de boekencollectie van je peuter of kleuter. 

2. Moppereend – Joyce Dunbar

Prentenboeken met dieren doen het heel goed. Zo heb ik ook dit boek al heel wat keren voorgelezen. De verhaallijn vind ik erg sterk. Elke peuter of kleuter (én ouder) weet wat het is als je mopperig bent. Dit is heel goed visueel zichtbaar gemaakt door een steeds groeiende donderwolk die boven Eend hangt. Elke keer als er iets tegenzit bij Eend, wordt de wolk donkerder en groter.

Door het verhaal heen merk je wat de invloed op anderen is als je mopperig bent. Dit kun je goed gebruiken als aanknopingspunt om een simpel gesprekje met je zoon of dochter te beginnen. Het boek heeft verrassende details en dat maakt dat je vanaf begin tot eind echt geboeid bent. Een aanrader én prentenboek van het jaar 2019!

3. Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten

Zindelijk worden, potjes en wc’s zijn onderwerpen waar peuters en kleuters behoorlijk door gefascineerd kunnen raken. Doe daar nog een hele rits aan dieren bij en succes verzekerd! Ik las dit boek vaak voor in de periode dat ik mijn zoontje zindelijk probeerde te maken. Hij vond het boek vooral heel grappig en dat is het ook!

Het verhaal zit op een humoristische en luchtige wijze in elkaar en heeft leuke tekeningen waar je elke keer weer iets nieuws in ontdekt. Harmen van Straaten maakt gebruik van korte teksten op rijm. In het verhaal zit een bepaald repeterend element waar kleine kinderen enorm van houden. Als je dit boek een paar keer gelezen hebt, kun je er dan ook vanuit gaan dat je kind bepaalde teksten zo kan oplepelen.

Lees ook: 5x leuke kinderboeken

4. De leeuw in de muis – Rachel Bright

Op een gegeven moment zag ik dit prentenboek zo vaak met goede recensies voorbij komen dat ik ‘m op het verlanglijstje zette voor mijn zoons verjaardag. Vooral de boodschap die in dit boek verpakt zit, is heel mooi. Het verhaal gaat over een kleine, bedeesde muis en een krachtige leeuw die graag wordt bewonderd. De muis heeft de wens om op alle vlakken net zo groot te worden als de leeuw. Muis neemt een dapper besluit en dan blijkt de leeuw verrassend angstig te zijn.

Moraal van het verhaal: ieder mens en dier is diep van binnen een angstige leeuw en een dappere muis. Rachel Bright schrijft in rijmvorm en op elke bladzijde staat een klein stukje tekst zodat het goed behapbaar is voor kleintjes. Ben je na dit boek enthousiast geworden? Lees dan ook haar andere prentenboeken met dieren in de hoofdrol.

Lees ook: Gratis download – Lentespel voor peuters en kleuters

5. Het Wilde Dieren Orkest – Dan Brown

Dan Brown ken je waarschijnlijk wel van de bestseller ‘De Da Vinci Code.’ En toen was daar was ineens een prentenboek met bijbehorende muziek van zijn hand. Echt een hele dikke aanrader om je kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met klassiek muziek (die Dan Brown overigens zelf gecomponeerd heeft).

Voor mijn gevoel klopt alles: prachtige muziek via de bijbehorende app, fantastische illustraties, een leuk verhaal en op elke bladzijde ook nog een puzzeltje. Een boek dat je zelf met je kind(eren) moet ervaren!

Welke prentenboeken met dieren in de hoofdrol zijn bij jou op dit moment favoriet?

Share this post