kinderfeestje voor jou

Vier het leukste kinderfeestje thuis!

leuke bordspellen

10x leuke bordspellen

Bordspellen zijn superleuk om samen met kinderen te doen. Welke zijn de moeite waard? Ik maakte een lijstje met 10 leuke bordspellen!

Monopoly

Een klassieker! Monopoly Junior is speciaal voor jonge kinderen en vrij makkelijk weg te spelen. Je koopt de bezittingen die je graag wilt hebben (zoals het skatepark, speelgoedwinkel of de ijssalon). Ook met deze editie verdien geld en kun je hier en daar een Kanskaart pakken. De speler met het meeste geld is de winnaar. Dit spel is ook verkrijgbaar als editie met elektronisch bankieren. Vanaf een jaar of 9 zou ik het ‘gewone’ spel aanraden, zeker als je als volwassene een beetje mee kan helpen. De Monopoly bordspellen zijn trouwens ook verkrijgbaar in verschillende thema’s. Voor 2 tot 4 spelers.

Lees ook: 20x toffe budgetcadeautjes die je kunt geven voor een kinderverjaardag

Party & Co 

Een leuk interactief spel boordevol afwisselende opdrachten. Leuk om met het gezin of met de familie te spelen, maar bijvoorbeeld ook tijdens een kinderfeestje of met een grote groep vrienden. De junior variant is bedoeld vanaf 8 jaar en net wat makkelijker weg te spelen dan de standaard versie. Voer samen met je team allemaal leuke opdrachten uit (imiteren, tekenen, neuriën, etc.) die je onderweg tegenkomt. Wie het eerst op het laatste vak komt, wint het spel. Voor 3 tot 20 spelers.

Ticket to Ride – Mijn eerste reis

In het rijtje met leuke bordspellen kan dit spel absoluut niet ontbreken. Ik vind Ticket to Ride zo’n fantastisch spel! Alle bordspellen die bij deze serie horen, zijn prachtig vormgegeven. Ik kan niet wachten om samen met mijn kinderen de kindervariant te spelen. Met deze ‘Mijn eerste reis’ editie leg je routes aan door heel Europa. Verzamel kaarten van verschillende kleuren, gebruik deze om treinroutes te claimen met jouw treintjes en behaal bestemmingskaarten om het spel te winnen. Voor 2 tot 4 spelers.

Levensweg 

De junior variant kan al met 5 jaar gespeeld worden. Voor de wat oudere kinderen vanaf 8 jaar zou ik de ‘volwassen’ editie aanraden. De opzet van Levensweg is overigens bij beide bordspellen hetzelfde. Het spelbord ziet er heel fraai uit. Je stapt in de auto en volgt de route over het spelbord. Je komt steeds voor keuzes, leuke verrassingen en avonturen te staan. Bij dit spel telt vooral geluk mee en komt er nauwelijks tactiek bij kijken. Dit spel past echt bij het type leuke bordspellen waar je niet direct heel strategisch te werk hoeft te gaan. Voor 2 tot 4 spelers.

30 Seconds Junior

Omdat het ‘gewone’ bordspel voor kinderen nog een tikkeltje te moeilijk is, kun je gelukkig een junior variant aanschaffen. Dit zijn leuke bordspellen die je heel goed in grote groepen kunt spelen. Ideaal voor tijdens een kinderfeestje bijvoorbeeld. Elk team probeert om de beurt om binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen er geraden worden, des te meer velden je op het speelbord vooruit mag.

Lees ook: 10x leuke kaartspellen

Carcassonne Junior

Dit spel is heel aantrekkelijk vormgegeven en zal veel kinderen direct aanspreken. Elke speler legt landtegels aan elkaar. Op deze tegels staan weggetjes afgebeeld. Als een weg is afgebouwd, kun je één van je poppetjes op die weg zetten als jouw kleur erbij staat. In totaal krijgt je 8 poppetjes. Heb jij als eerst alle poppetjes op het landschap gezet? Dan ben je de winnaar! Voor 2 tot 4 spelers.

My First Rummikub

Officieel natuurlijk geen echt bordspel, maar ik noem ‘m graag in dit rijtje. Ook Rummikub heeft een junior editie die niet alleen leuk, maar vooral ook leerzaam is. Elke speler probeert met de gekleurde cijfers slimme combinaties op tafel te leggen. Dat kan met de tegels van je bordje of met de tegels die al op tafel liggen. Bij elke goede reeks krijg je een beloningsfiche. De winnaar is degene met de meeste beloningsfiches. Voor 2 tot 4 spelers.

Catan Junior

Het basisspel kan nog wat moeilijk zijn voor (jonge) kinderen, maar met de Catan Junior variant zit je qua niveau goed. Als piraat probeer je het eiland te veroveren door daar forten en schepen te bouwen. Net als in het basisspel heb je grondstoffen nodig en mag je ruilen met andere spelers, havens, de bank en op de markt. Je wint het spel als je al jouw forten hebt gebouwd. Dit spel is voor mij ook één van de leuke bordspellen die ik heel graag met mijn kinderen wil spelen! Voor 2 tot 4 spelers.

La Cucaracha 

Op het spelbord maak je van messen, vorken en lepels een doolhof. Er zijn meerdere uitgangen. In het midden van doolhof zet je de kakkerlak neer die vervolgens alle kanten op loopt. Door slim het bestek om beurten te draaien, probeer je de kakkerlak naar jouw val te lokken. Voor iedere kakkerlak die je vangt, krijg je een fiche en wie als eerste 5 fiches in de wacht gesleept heeft, wint de kakkerlakkenjacht. Voor 2 tot 4 spelers.

Wie is het? 

Ik sluit het lijstje met leuke bordspellen af met ‘Wie is het?’ Ook dit is natuurlijk geen ‘echt’ bordspel, maar juist omdat het net weer anders in elkaar steekt wel heel leuk om in dit rijtje te noemen. Het spel heeft 2 staande spelcassettes met afbeeldingen van verschillende figuren/personages. Je kiest allebei wie jouw ‘geheime figuur’ wordt en probeert door goede vragen te stellen erachter te komen wie het geheime figuur van de tegenstander is. Voor 2 personen.

Welke leuke bordspellen speel jij op dit moment met jouw kinderen?

Dit artikel schreef ik eerder voor Elise Joanne en verscheen op haar blog.

Share this post