Vier het leukste kinderfeestje thuis!

kinderfeestje

Het kinderfeestje: Hoogtepunt van het jaar of complete ratrace?

Een tijdje geleden las ik op Mamaplaats een column van Annemarie Geerts, beter bekend als ‘demammavan‘ op Instagram. Annemarie is moeder van 8 kinderen en schreef dat ze geen kinderfeestjes meer vieren. Ze beschrijft heel helder waarom ze dit besluit genomen heeft, maar ook wat ze in haar omgeving ziet als het gaat om het vieren van een kinderfeestje. Wint een totaal verzorgd en uitbesteed feestje het van een ‘simpel’ feestje thuis?

Kinderfeestje thuis

Het thuisfeestje heeft door de jaren heen misschien een beetje een suf imago gekregen. Men denkt dat het een feestje van 14u tot 17u is waarbij er vooral spelletjes op het programma staan. Koekhappen, verstoppertje spelen, een stoelendans en als afsluiter pannenkoeken eten. Het feestje begint met cadeautjes die de jarige moet zoeken en tussendoor is er een moment voor limonade en versier je allemaal een cakeje.

Misschien heb je zelf vroeger een aantal van deze feestjes gehad of heb je het idee dat je dit nu ook voor je eigen zoon of dochter moet organiseren als je denkt aan een kinderfeestje thuis. Ik ben van mening dat dit in de basis nog steeds een supergezellig kinderfeestje thuis kan zijn, maar zal straks ook ingaan op welke mogelijkheden je thuis nog meer hebt.

Wil je zelf aan de slag met het organiseren van een thuisfeestje? In deze download vind je 39 tips die je helpen om in korte tijd een superleuk én verzorgd feestje thuis te organiseren!

Verzorgd en uitbesteed kinderfeestje

Het lijkt of er 2 keuzes zijn in ‘kinderfeestjesland’: een thuisfeestje of een verzorgd en uitbesteed kinderfeestje op een locatie elders. Hiermee kun je alle kanten op. Van de bekende binnenspeeltuin tot bowlen en van lasergamen tot trampoline parken. Deze feestjes zijn al jaren enorm populair geworden en uit onderzoek blijkt dat ouders hier ook graag veel geld voor over hebben. Leuke activiteiten, weinig voorbereidingen en aan het einde weer thuiskomen in een opgeruimd huis. Een kinderfeestje uitbesteden heeft absoluut voordelen.

Lees ook: De voordelen van een kinderfeestje thuis

Ratrace

Hoe komt het toch dat veel ouders opzien tegen het kinderfeestje van hun kind? En dat ze het zelfs ervaren als een ratrace wat uiteindelijk leidt tot een concurrentiestrijd tussen ouders? Een kinderfeestje thuis lijkt al niet meer goed genoeg te zijn.

Annemarie omschrijft dat mooi: “Maar dit onophoudelijke verlangen naar groter en mooier heeft er voor gezorgd dat de kunst van het gewoon gezellig met elkaar hebben verleden tijd is. Het uitpakken van de cadeautjes, kaarsjes uitblazen, het toegezongen worden en er samen iets leuks van maken. Dat lijkt mij meer dan genoeg gezelligheid voor een kinderverjaardag. Maar helaas is dat niet meer zo. Het moet vooral nog groter en mooier dan wat ze al hebben gehad. Kinderfeestjes zijn inmiddels een status symbool geworden.”

Lees ook: Zo zorg je voor een relaxed kinderfeestje

Mijn ervaring

Drie dagen in de week werk ik als juf op een basisschool. Een aantal jaren geleden in de stad en nu in een dorp. Ik heb meestal groep 6 of groep 7 en merk aan de kinderen dat kinderfeestjes een heel ding zijn. Sommige kinderen kijken ernaar uit en weer andere kinderen vinden het het hele feestje gewoonweg spannend. En dan heb je de ouders… Ook zij gaan er heel verschillend mee om.

Het valt me op dat steeds meer ouders kiezen voor een totaal verzorgd programma. En dan bedoel ik niet dat de kinderen voor 2 uurtjes naar het trampoline park gaan. Nee… Ze krijgen eerst een uur een make-up workshop, daarna gaan ze door naar het trampoline park en ze sluiten de dag af bij de MacDonalds. Alles om een eerder feestje te overtreffen. Ik vind dat zo jammer om te zien en hoop voor alle kinderen en ouders dat minder ook goed genoeg is.

Kinderfeestje voor Jou

In 2019 ben ik Kinderfeestje voor Jou begonnen. In de eerste plaats omdat ik naar een tegenhanger zocht voor deze ‘ratrace’. Daarnaast had ik zoveel creatieve ideeën voor leuke kinderfeestjes thuis. Dit heb ik allemaal verwerkt in kant-en-klare draaiboeken. Ik hoop dat deze kinderfeestjes voor kinderen behoren tot één van de hoogtepunten van het jaar. En natuurlijk hoop ik ook dat ik de ouders voor een groot deel werk uit handen heb kunnen nemen en dat ze zien hoeveel leuke, gezellige én originele activiteiten je thuis kunt doen. Als ik mag afgaan op de enthousiaste reacties van klanten zijn dit absoluut feestjes waar kinderen met mooie herinneringen op terugkijken!

Benieuwd naar één van de leuke feestjes thuis? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar het Science Feestje, het Detective Feestje, het Meiden Feestje of het Brandweer Feestje.

Share this post