kinderfeestje voor jou

Vier het leukste kinderfeestje thuis!

Lentespel

Dit leuke lentespel is ideaal om samen met je peuter of kleuter te spelen. Het spel kun je hiernaast gratis downloaden en bestaat uit 4 verschillende onderdelen die je achter elkaar of juist los van elkaar kunt spelen.

Hieronder lees je precies wat het lentespel inhoudt, wat je nodig hebt en geef ik nog een paar leuke tips voor de extra ondernemende peuter of kleuter. Heel veel plezier!

Tijd

Je herkent het vast wel… De dag met je kinderen begint vroeg en om 11 uur heb je het gevoel dat je al aardig door je entertainmentprogramma bent. Je hebt al cupcakes gebakken met de kinderen, er is precies 10 minuten geverfd, de Duplo kwam tevoorschijn en het speelkeukentje werd ondersteboven gehaald. De favoriete prentenboeken die je inmiddels uit je hoofd kent, zijn allemaal voorgelezen en het rondje buiten wandelen zit er ook op. Kortom, je bent een beetje door je opties heen.

Activiteiten voor kleuters

Ik merk zelf dat de dagen wat dat betreft erg wisselen. Mijn zoontje is 3,5 jaar en kan zichzelf redelijk goed vermaken. Er zijn dagen dat alles zijn volledige aandacht heeft en hij lange tijd heerlijk kan spelen. Deze dagen worden afgewisseld met dagen dat hij eigenlijk van mij vraagt om hem bezig te houden. Logisch ook… Hij is nog maar een kleuter en volop in ontwikkeling.

Soms kunnen de dagen erg op elkaar lijken. Elke ouder steekt anders in elkaar, maar ik merkte dat ik een bepaalde prikkel miste. Ik heb soms moeite met het repeterende karakter van alledag. Een duidelijk verschil natuurlijk tussen de behoefte van mij als ouder en mijn peuter. Voor hem is de huis- tuin- en keukenomgeving vaak al leuk genoeg. Ik bedacht een spel in deze ‘kleine’ omgeving en heb iets nieuws gevonden dat we allebei leuk vinden. Ik geniet ervan om hem te zien ontdekken en samen zijn we bezig met kleine opdrachtjes waar hij veel plezier aan beleeft.

Het lentespel

Lang verhaal kort. Wat heb ik gedaan? Het is momenteel volop lente en dat boeit mijn zoon mateloos. Hij merkt van alles op en wil van alles weten. Dit gebruikte ik om een aantal leuke spelkaarten rondom de lente te maken, oftewel het lentespel! Deze actieve opdrachten kunnen zowel binnen als buiten gespeeld worden en het fijne is dat je er bijna niets voor nodig hebt. Misschien lijkt je dit ook wel wat en daarom vind je bij dit artikel een gratis download! Wil je het lentespel nog wat meer aankleden of het onderzoeken en experimenteren van je kindje buiten extra stimuleren? Kijk dan eens bij de leuke Terra Kids collectie van Haba! (#nospon)

Hoe werkt het?

Het lentespel bestaat onder andere uit 2 kaarten: een lente zoekkaart en een kaart waar alle zoekplaatjes op staan. Het is geen hogere wiskunde en de voorbereidingstijd bedraagt 10 minuutjes. Print de 2 kaarten uit en lamineer ze eventueel voor de stevigheid. Knip de 9 zoekplaatjes uit en hang ze met een touwtje of plakbandje op in de tuin. Als het weer wat tegenzit, kun je dit lentespel natuurlijk ook binnen doen.

Toen ik de zoekplaatjes in de tuin verstopte, heb ik geprobeerd om ze echt een beetje op de ooghoogte van mijn zoon te hangen. Ik heb sommige kaartjes wat moeilijker verstopt en een paar wat makkelijker, zodat hij een succeservaring heeft, maar er ook even moeite voor moet doen. De gevonden kaartjes legde hij vervolgens op de gele zoekkaart neer. Voor hem was dit gelijk een checkmoment om te kijken naar welke kaartjes hij nog gericht moest zoeken. Het spel is afgelopen als alle zoekplaatjes op de goede vakjes van de zoekkaart liggen.

Vier losse opdrachten rondom het lentethema

Daarbij bedacht ik nog 4 losse opdrachten. Deze vind je op de derde opdrachtenkaart. Je kunt deze kaart doorlezen, printen, als losse kaartjes uitknippen of ‘m in z’n geheel printen… Wat voor jou prettig werkt! Deze vier losse opdrachten zijn geheel in lentethema en stimuleren de fantasie, creativiteit of bevatten juist een spelelement. Voor elke peuter of kleuter zal hier wel iets leuks bijzitten.

Ga hier lekker mee aan de slag als je het leuk vindt! Mijn zoontje was erg enthousiast en inmiddels heb ik het voor de buurkinderen ook meerdere keren geprint en spelen zij dit spel lekker in hun tuin. Welke (spel)activiteiten doe jij met je peuter of kleuter?

Dit artikel schreef ik eerder voor Elise Joanne en verscheen eerder op haar blog