kinderfeestje voor jou

Vier het leukste kinderfeestje thuis!

Duurzaam speelgoed

Kiezen voor duurzaam speelgoed: 4 praktische tips

Denk je al na over cadeautjes voor een kinderverjaardag? Misschien wil je dit jaar bewustere keuzes maken en jouw kind(eren) duurzaam speelgoed geven. Je kunt een verschil maken door speelgoed te kopen dat duurzaam geproduceerd wordt en dat vrij is van allerlei schadelijke stoffen. Maar er zijn ook alternatieven waardoor je zelfs geen geld hoeft uit te geven en speelgoed nog een ronde meegaat. Ik geef je in deze blogpost een aantal tips!

Duurzaam speelgoed: investeren in kwaliteit

In de winkel en online heb je een enorme keuze aan speelgoed. Helaas is veel van dit speelgoed van slechte kwaliteit en gaat het slechts kort mee voor het kapot gaat. Totaal niet duurzaam en zo houd je het speelgoed kopen in stand. Je kunt in plaats van heel goedkoop speelgoed ook kiezen voor speelgoed van goede kwaliteit. Het is vaak iets duurder, maar het is de investering waard. Het speelgoed is namelijk veilig in gebruik, gemaakt van duurzame materialen, het blijft lang mooi en blijft ook lang leuk om mee te spelen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed dat gemaakt is van hout, in plaats van plastic.

Minder is meer

Als ouder ben je misschien wel geneigd om snel veel speelgoed te geven aan je kind(eren). Tel daar al het speelgoed bij op wat ze krijgen met verjaardagen en feestdagen en je kasten raken overvol. Voor kinderen betekent dit zelfs dat ze soms niet kunnen kiezen waar ze mee moeten spelen, omdat er zoveel is. Je kunt ze dan al helpen door een deel van het speelgoed een tijdje uit het zicht te leggen. Door regelmatig speelgoed te rouleren, kun je ze altijd iets nieuws aanbieden en worden ze ook veel creatiever met het speelgoed dat ze hebben.

Denk bijvoorbeeld ook aan ‘open ended’ speelgoed, zoals Kapla. Gaat jaren mee en bij elke leeftijdsfase bedenken ze weer een nieuwe manier om ermee te spelen. In plaats van 7 losse speelgoedjes, investeer je één keer in het aanschaffen van een mooie set Kapla (of nog beter: je kijkt op Marktplaats 😉 ).

Ruilen, delen en lenen

Je kunt duurzaam speelgoed natuurlijk kopen, maar ook zeker ruilen, delen en lenen! Zeker als je niet zeker weet of je kindje het speelgoed leuk vindt, is dit een fijne optie! Zo hoef je niet direct een nieuwe aankoop te doen en verminder je de kans op een miskoop. Je kunt speelgoed lenen van vrienden of familieleden of bijvoorbeeld lid worden van een speelotheek in de buurt. Ideaal om eens een nieuw stuk speelgoed uit te proberen of de kinderen uit te blijven dagen met nieuwe materialen. Ook de Kringloop bij jou in de buurt kan een fijne optie zijn om speelgoed naar toe te brengen of te kopen.

Merken die duurzaam speelgoed verkopen

Ik ben zelf groot fan van de webshop I Love Speelgoed (#nospon). Een online winkel met een grote keuze aan duurzaam speelgoed. Een leuk merk dat op een milieuvriendelijke wijze hun producten produceert, is bijvoorbeeld het Deense merk Maileg. Je kent vast wel de superschattige muisjes met toebehoren. Voor wat oudere kinderen zijn de knutselpakketten Re-Cycle-Me een aanrader. Zij maken duurzaam speelgoed waarbij kinderen op een creatieve manier gestimuleerd worden om van afval mooie creaties te maken.

Andere hippe merken waarbij je eens kunt kijken zijn Quut, Lilliputiens, Olli Ella, Ostheimer, Crocodile Creek en Green Toys. Liever naar een fysieke winkel? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij Dille & Kamille of zoek op internet naar een winkel met duurzaam speelgoed bij jou in de buurt. Zo steun je ook nog eens de lokale, kleine ondernemer!

Tot slot

Heb je binnenkort een jarige in huis? Op mijn Pinterest heb ik themaborden aangemaakt met allerlei leuke ideeën om je eigen kinderfeestje te organiseren. Naar mijn idee zijn kinderfeestjes thuis nog steeds superleuk en ook nog eens budgetvriendelijk. Je kunt ook mijn gratis whitepaper downloaden met 39 gouden tips om zelf aan de slag te gaan. Vind je het alsnog lastig of wil je het jezelf gewoon gemakkelijk maken? Maak dan gebruik van één van de vele superleuke én complete draaiboeken met hele toffe printables.

Share this post