kinderfeestje voor jou

Vier het leukste kinderfeestje thuis!

DIY Adventskalender

4 tips voor een mooie DIY adventskalender (incl. gratis printable!)

Het is nog november, maar het duurt niet lang meer of we kunnen genieten van de gezellige feestdagen. Speciaal voor de maand december maakte ik een leuke printable die je kunt gebruiken om een DIY adventskalender te maken. Dit kun je zelf doen, maar het is ook gezellig om de kalender samen met je kinderen te maken. Ik geef je 4 tips én een kleine extra tip:

1. Een DIY adventskalender met opdrachten en leuke activiteiten

December staat in het teken van cadeautjes. Met Sinterklaas krijgen kinderen vaak al cadeaus en soms ligt er eind december ook nog iets onder de boom. Een leuk alternatief is een adventskalender met voor elke dag in december een leuke opdracht of activiteit die centraal staat. Denk aan een wandeling in het donker, ontbijt op bed, iets lekkers bakken of kerstkaarten maken. Ik maakte een gratis printable met 36 kaartjes die je kunt gebruiken voor je adventskalender. Zo kun je voor een maand lang zelf een mix maken van leuke activiteiten die bij je gezin passen.

2. Aftellen met genummerde zakjes

Een hele makkelijke manier om af te tellen naar de Kerstdagen is door gebruik te maken van papieren cadeauzakjes die je bijvoorbeeld bij de Hema kunt kopen. Rond de kerstperiode vind je er ook vaak cijferstickers, zodat je die per dag op de zakjes kunt plakken. Zelf koop ik mijn cadeauzakjes graag bij Leuk Verpakt, omdat er zoveel keuze is rond kerst. (#nospon)

Knip de kaartjes van de printable uit en verdeel ze over de papieren zakjes. Je kunt bij een aantal zakjes bijvoorbeeld ook nog iets lekkers doen als extra verrassing. Hang de zakjes op aan een mooie tak, in de vorm van een kerstboom of verzamel ze bijvoorbeeld in een leuke mand.

Lees ook: 9x kersthapjes maken voor het kerstdiner op school

3. Een adventskalender van huisjes

Op Pinterest kwam ik een aantal leuke pins tegen van Mr. Printables. Geweldig! En zeker als je wat oudere kinderen hebt die het ook erg leuk vinden om je te helpen met knutselen. Het idee van deze vorm van een DIY adventskalender maken, is dat je een papieren stad maakt met 24 verschillende huisjes. In elk huisje kun je een klein cadeautje, snoepje of kaartje met daarop een leuke activiteit doen. Zet je stad met huisjes op een mooie plek in huis neer, kleed het geheel aan met wat kerstversiering- en lampjes en je bent helemaal klaar voor december!

4. Maak het jezelf makkelijk!

Heb je niet zoveel tijd of zin om te knutselen? Je kunt er ook voor kiezen om de adventskalender in de basis simpel te houden en de rest zelf te doen. Op internet en in meerdere winkels (Action, Sostrene Grene, Hema en Xenos) staan verschillende lege adventskalenders te koop van karton of hout. Het zijn vaak ‘kastjes’ met lades die je kunt openen. Stop er iets lekkers, leuks of origineels in en versier het geheel door te verven, kleuren of bijvoorbeeld stickers te plakken. Hier kunnen de kinderen natuurlijk goed bij helpen! Deze kalender leent zich ook goed voor de gratis printable die ik maakte. En is kerst dit jaar voorbij? Dan berg je ‘m netjes op en kun je ‘m volgend jaar weer opnieuw vullen!

5. Extra tip

Je kunt de kaartjes van de gratis printable ook netjes lamineren, uitknippen en bewaren in een doosje, zodat je de adventkalender volgend jaar ook weer kunt gebruiken. Er zijn 36 kaartjes, dus het wordt zo makkelijk om te variëren met de opdrachten en activiteiten. Het is ook leuk om naast de bestaande kaartjes als extraatje leuke activiteiten met de kinderen te bedenken en deze ook te gebruiken.

Share this post